Friday, July 30, 2010

Tanda-tanda anda bayi tahun 80-an

Baca dulu nanti anda terseyum sendiri..bg yg mudi2 tya abg2 n akak2

• kita membesar dgn menonton G-Force, He-man, TransformersThundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. Kalau drama kite tengok citer OPAH, PJ Holding, Isaura tu kira masa first time tv kaler masuk mesia kalu cite perang plak combat dan Nam Tour Of Duty..

• berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal. Kalau sekolah aku, misi panggil budak ikut register dlm buku daftar sikgu, so sapa name huruf A dipanggil dulu, kawan aku nama Zakri, Zaihasra, Zaimawati sampai sekali je dipanggil, bila nama pusing by middle of the year depa tak kena panggil, dan ada tahun yg langsung nama mereka yg tak kena panggil langsung
• ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...

• cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukul tapak tangan...kan? pembaris yang macam org buat untuk ukur baju
• semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 30 sen jek kat kantin.

• Hankyu Jaya, Yaohan - shopping complex yang popular utk meluangkan masa dgn family. ni for those yg dok KL laa time skolah menengah,

• Kalau rombongan sekolah mai KL, wajib melawat Tugu Negara, Masjid Negara, mana ada rombongan ke KLCC, Putrajaya, or even Lebuhraya PLUS pun tak der lagi
• korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atauPallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa... Aku pakai kasut ALIPH

• internet? email? mendalah ape tu? CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5 inggit je. Beli kaset cetak rompak kat pasar malam dan tepi-tepi jalan, kalau dgr lagu best, tape yg lama boleh recycle, dubbing lagu masa tgh dgr radio..

• kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum tak dilupakan, 'Ti Kam'
• bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.

• Main tiang empat (tahu tak) peh tu main yang teka-teka perkataan, nama, tempat, buah, ermmm lagi ape lupa la..

• tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh... lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

• lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa... permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', kejar2 duduk...

• kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!
• lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa. hmm...

• budak2 kat university skarang, kebanyakan nye lahir thn 1987/88 skarang digelar 'remaja'.bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the> Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi... bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.

• AIDS wujud sejak diorg lahir. CD pun wujud time diorg lahir. Michael Jackson dah putih dah time tu.

• Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru. Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

• Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'. Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control.
• dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...

• Ada apek jual ubi sengkuang palit kuah rojak, dan tabur kacang atas sengkuang tu...dan cucuk ngan lidi, makan kena menten takut kuah rojak tumpah atas baju sekolah

• Hujung tahun mesti ada sessi sain autograf..tulis biodata, nama, alamat, hobi, mknan/minuman kegemaran, artis kesukaan, kata-kata hikmah/motto/falsafah..tulisan paling popular, Good Luck In your Future, Have A Nice Day, Be The Best Among The Best, dan lebih kreatif, amik ubat nyamuk bakar dan bakar-bakar kat tepi-tepi mukasurat yg kita sain otorgraf tu..

• Kalau Hari Guru, wajib kita lukis kreatif kat papan hitam, lukis bunga-bunga kat tepi-tepi papan hitam, budak skrg ada lagi papan hitam, semua dah pakai white board kot, mungkin kat kampung-kampung ada kot, kat putrajaya ni aku tengok budak sekolah guna whiteboard, malah siap LCD dan laptop. Ye lah ko tengok le penaung PIBG or Pengerusi PIBG sekolah kat sini, Dato, Tan Sri, Datin...mana kelas dia jadi penaung sekolah nak pakai papan hitam.

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:
• 1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
• 2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin
• 3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer selamba je
• 4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone
• 5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari
• 6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembangpasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu

•Last sekali rupanya kitapun semakin tua...

5 comments:

Rama2Ungu said...

wweyyhh..
aku merasa kat atas tu suma eh...
hohoho..teringat plak zmn skolah22 dlu...waaa.rindu plak...

De'din said...

wah..

teringat zaman2 dulu..

maisyah said...

salam..hahaha..
cutezmommy cni..
bestX3 ribuuuu bejuta2 lemon....
Best la entry ni..suma pengalaman ku masa sekolah..kita sama tahun eh..?
cumanya kalau d Sabah eskrim patah d tengah tu masih jadi kegilaan kanak2..mesti tokeh eskrim ni da kaya-raya zaman berzaman..hehhe..
Thnax hepi aku jumpa entry camni.. ;P

lemontree said...

to-rerama.dedin.maisyah:kenangan mengusik jiwa kan hehehekita dulu serius kurenng teknologi......xp still terbaik ahah

Fieza said...

aku dah baca dah entry mcm ni b4 tis. ada org post kt email aku.. tp byk kali baca pun x jemu weh..