Wednesday, December 29, 2010

Ghairah(Sesuatu)

 CAREFULLLLLLLLLLLL

Sekadar pesanan....wahai sedara2,kwan2,musuh2 yg wanita je nak pesan ni...bila si lelaki ingin belanja kamu minum berhati2 la..kerana bg yg berniat jahat akan memasukan sesuatu.......

Apa itu Sesuatu?

Sesuatu itu aku xdpt gtau la...nanti ada plak yg terbaca blog aku...p cr kt tempat ehem2 sesuatu ni....

Sesuatu ini akan membuatkan wanita dan seumpama dgn nya akn terangsang yg teramat sgt.....dn bila dan jadi camtu lu pk la sendiri....jadi berhati2 la....

Bagaimana aku tau?

Sesuatu ni pernah masuk  akbar dah dulu...xp aku pun xtau benda apa,xp pagi td baru aku tau benda apa sesuatu ni.....


Sesuatu ni susah nk dapt...xp kalu dpt tersgtla bahaya.


***Sesuatu ni aku xdpt gtau takut nanti ada juga yg p cari..


Bukan setakat pompaun, lelaki pun kalu tertelan benda ni jahanam juga kui kui

AFF Suziku Cup

Sekarang jam1.03 pg....Ada sesuatu ingin ku katakan,ku harap......ewah mcm lagu plak.....menjelang masa2 akhir sebelum sepak mula final AFF Suzuki Cup di Gelora Bung Karno.....

Ramalan aku malaysia akn bertahan pd 1st half,di samping sekali sekala counter atack......dgn formasi 4-4-2....................tactik ini bg menghampa kan player garuda dr mendapat gol awal   ...............dan menjelang 2nd half malaysia mula bermain secara menyerang dengan formasi 4-3-2-1..................dan buat petama kalinya aku rasa nk cr jersey malaysia.....syabas...  


"Tanah Tumpah Darahku"

Monday, December 20, 2010

Facilitator DACUM & kena tipu

 story 1
-Apa itu DACUM....ialah cm ner nk bgn kurikulum huh....  
Developing a Curriculum.la kononnya aku kursus...cam ner nk jd fa c.........

                              
                          
                                
                              

-story 2

Ada kawan kepada kwan aku yg berkursus meninggal akibat acdent....lelaki dah kwen...meninggat plak hr 1st anversary dia....dia keje kt kedah isteri di tapah kadang2 je jumpa..... sedih beb denger cite....


story 3
ini lain cite...cite nye kena tipu......cm besa... cepat caya kt org aku ni jd kena teow aku........dh tu je nk gtau

Monday, December 6, 2010

Yuhuu dan Yahoo

Pasca banjir..kami semua berkerja......xp berkerja betul ke?

-student xda
-opis rosak
-mesin rosak
-aircond xde

sampai bulan 4 baru student masuk..pehhhh , waktu ada student rasa cm cuti last sem diorang cm lama lagi ,xsabo kami nk bekerja tanpa student,xp bila dh xde student ni rasa sunyi plak....dah lama sgt xconteng2 kt whteboard.....

Monday, November 22, 2010

Banjir

   Dalam rumah

                                 Rumah Pengarah
                                                                     Depan Pintu Utama & Begkel


                                                                   
                                                                          Main Opis
                                                               Beza X, Parking kt Kuarters
                                                                      Dalam Rumah
Main Road

Monday, November 1, 2010

SEGALANYA MUNGKIN

Serba serbi xmenjadi huh...test xbuat,dah buat x marking,jd hakim ptandingan welding,wat skema pemakahan xlg,adus pelik sgt ke aku ni.....malam siang ku lalui dengan debaran dihati.....tq Headwind....xbuat rasa nk buat...bila nak buat rasa xnak buat......jadi buat-buat xbuat...lantak p......


semasa N3 ni ditaip...sebelah kiri aku ada ceramah utz Kazem kanan sinar fm....kiri punya telinga dengar ceramah kanan punya telinga dengar abg jem.....

-Alien from the mars
-Bila cite lawak aku baca dah xlawak
-Bila rasa pelik

Thursday, October 28, 2010

Kursus Lagi

Perkara:PROGRAM PENINGKATAN KEKOMPETENAN TENAGA PENGAJAR LATIHAN VOKASIONAL

Tempat :Hotel kat Shah Alam

Tarikh :7-12nov 2010

jadi senang cakap aku xmau p....jadi aku buat kempen sekarang..katakan Tak Nak pada kursus

Wednesday, October 27, 2010

Tanya sama Sapa?

Haiiii dah lama pergi kursus je..balik tgk opis bersih,xp ats meja aku..pehhh serabut...sesudah kemas...

Baru aku perasan yang ada satu test lagi aku xbg kt budak...dan ada lagi 3 test aku xcheck...pehhh...budak dh nak abis sem......Apa effect jika aku xbg kt budak?

Effectnya budak akan ggal lulus dn kena repeat..akibat kesilapan aku ...ohh tidak....

Perahu telah ku siapkan,
Payung telah ku sediakan,
Cuma menunggu hujan di langgit.

Monday, October 18, 2010

Lagi-lagi kursus

Sebelum abis kursus dah kena p tempat len plak kursus.....

Apa yang aku kursus?Komunikasi Berkesan......

Penceramahnya ialah Ust.Shukri Yusof...moderator Halaqah di tv3 tu....

Apa yang aku dapat?

Xbanyak yang aku dapat.....dah la xbyk..mampukah aku nk applykanya....


Sedikit rumusan dr aku setelah diberi peluang untuk berkata-kata di dalam waktu kursus

.Semoga kita banyak menilai diri sendiri dari menilai orang lain.
.Semoga kita banyak melihat kesilapan sendiri dari kesilapan orang lain

Kadang-kadang hidup ini tidak dapat diubah,
Ironinya dengan melihat keadaan orang lain,
Akan menyebabkan kita merasa betapa untungnya pejalanan hidup kita.

Thursday, October 7, 2010

N3 Tegempar

statement dr kawan aku........begini...aku ni kena gigit dgn rimau xnangis,kena tumbuk xkuar air mata....tapi bila tengok cite mann kuar air mata beb....pehhhhh....gila statement ni kalu tau kt kwan2 lain mau nya kena gelak samapi pengsan...sekian terkini dr lemon

Wednesday, October 6, 2010

Pre n Post Heat

Panazzz jaga2 jgn komen suka ati dlm fb...

sekarang semuanya sudah panas...termasuk blog ni.....

mereka dh tahu siapa empunya blog ini maka tiada lagi komen negatif dlm blog ini...semuanya sekarang n3 baik2 je...

bagaimana sekarang?sekarang aku cuba menghilangkan bukti n3 yg boleh menonjolkan diri aku sebenar.....

sebelum tindakan lebih drastik dilakukan dengan menamatkan talian internet.....dan kembali ke zaman ICE AGE......dengan ini mereka mengistiharkan ....Hukum Rimba berjalan.........

Sudah ada pakar telah tahu aku punya password.....sudah berkali aku tukar...mereka mengedit suka2 hati dlm ni.......ohhh tidak....kebebasan telah ansur hilang.....

.....

Dan mana disini disana atau bagaimana,untuk aku menghabiskan keja yg berlambak....

Kursus lagi komunikasi berkesan....13.10 sampai 15.10.10....

Sebelum pada tu kursus dah...xp 2 hari je hehehe ari mggu plak tu.....

Duty ngajar xabis lagi pun......

miggu ni nk p beli sesuatu yg ngak penah dibeli.....beli sesuatu yg seiring dgn niat di ati ...yuhuuuuu...

Ada apa dalam bulan 11.....?tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Saturday, September 25, 2010

Hanya Aku

Setelah bercuti panjang bermula la kerja...ni ada 1st entry di hari sabtu.....kenapa sabtu?

Sebabnya hari ni ada kelas ganti setelah cuti raya yg panjang...dan yg bertuahnya aku...kelas pada hari ni adalah menggntikan jadual hari isnin....n kebetulan hari isnin kelas aku sehari suntuk.....pehhhh gile aku sorang je staff dlm bengkel ni...staff len semua cuti....bertuah la sgt huh...

Cite lain plak....lepas aku abis cuti panjang dtg ke kuarters ada kucing plak dgn anak yg masih kecil dlm umah aku kt dpr...mgkin melhirkan ank kt lain n menjadikan umah aku tempat berteduh...mcm2 ada....

Monday, September 6, 2010

Cuti Raya

Nah abil...puas hati aku cuti.....

Rabu 8/9/10 aku dh start cuti membawa ke Juamaat 17/9/10.....12 hari aku cuti semua sekali....raya sakan la taun ni aku........hahahha.......

Niat hati nk p raya kt umh yg xpenah p raya...tapi kwn nk ajak p teman pun xde g....nk p sorang tatutttt...adusss.....xp nk try p jeee...boleh empunya rumah?????

Apa2 pun selamat hari raya maaf zahir batin kepada semua..

Friday, September 3, 2010

Jumaat Terakhir Sebelum...........Kita

Aku bukanlah SUFI atau WALI untuk membaca fikiran kalian..jadi maafkan aku andai ada tutur bicaraku mahupun tindak-tanduk ku yang mengguris perasaan kalian. Aku bukannya NABI mahupun RASUL,makanya aku tidak sempurna.Ku tidak luput dari dosa..Aku hanya manusia biasa yg sentiasa melakukan kesilapan jadi maafkan aku kerna aku tidak mampu memuaskan kehendak kalian semua.. dan aku tidak mampu menjadi manusia sempurna seperti apa yg kalian mungkin harapkan. Aku juga bukanlah MALAIKAT yang tidak punya perasaan apa-apa..jadi kadang kala aku bisa berasa gembira atau mungkin juga marah.Andainya itu terjadi dan kalian kurang menyenanginya, ku susun jari memohon kemaafan..tidak terjangka itu yang bakal terjadi...Maaf kembali..ku pohon..Wassalam

Selamat Hari Harya Maaf Zahir Batin

Wednesday, September 1, 2010

Saving

 Ada orang saving sebulan rm 50 ada rm 100,ada juga rm1000 n plus2.....


Begini citenya td mukadimah je....aku sebenarnya xpenah lansung saving kt bank.dpt 10 abis 10,dpt 20 abis 20 kdang2 dpt 20 abis 21.......dr keje kilang sampai la dh xkeje kilang...emm maunya jd apa2 memang xde pe backup la gayanyaa.......dh la harta pun xde...ni bukn merendah diri memang xde pun...pehh pakage lengkap betul..........di tambah lagi dgn utng yg berlambak....memang pakage platinum la ni

Nanti kalu dh kwen nk beli rumah,rumah plak harga 100k keatas,nak bli keta berbelas ribu,mkn pakai keluarga lagi....emmmmm

tapi kalu cm ni gamaknya xde sapa nak dah kt aku...xde backup kewangan langsung....memang ikut logik nya kalu xde duit zaman sekarang ni memang......paham2 la hidup cm ner....

Maunya marka mana2 baca n3 ni confirm reject awai2....memang xde dlm list la jawabnya........ini baru org perok cakap kerojo gilee....umo pun dh tua ni...nasib bdan le....

*dunia ini penunh dgn kepalsuan-credit  for aishah...

Mcm Zaman Kerja Kilang

...Dolu-dolu msa kerja kilang lepak mlm2 mggu lewat blik....

-Malam sebelum ni member kastam balik cuti...ajak aku kuar....peh lepak lama gila....aku dr xngntuk sampai ngntuk pastu jd xngntuk plak.......

Bayangkn dr kul 11 mlm sampai ke 4 pg...melepak kt kedai cha koteow...tggu member dtg sorang by sorang semua 5 org...order ayaq 12 gelas n 1 pggn chakoteow....(xmau kuar nanti dia ckp sombong plak,xp kuar camtu la)

kt kedai besa je la..tepi jalan je...dlm bandar Aloq setaq....nak masuk coffe houese ngak mampu.....yg xtahannya kwan aku ni ajak kwan dia,yg aku xkenal pun...aku jd pendngar yg baik je la,last2 sekali join jugala sembang,sebab ngntuk...

Member ni semua.... laki org,kcuali aku ngn member kastam tu je.....siap slah sorangnya dh nk tggu wife dia meletup je...siap katanya dh ada tanda2...due date....dpt ank pompuan dia scan....(anak ke3)

...kerjo gile melepak sampai camtu......semua dh kwen n nk kwen dh...bila plak time aku ni?sapa boleh jawab....

Monday, August 30, 2010

Terpaksa (Ogos n September)

Ala terpaksa dtg juga ke tmpat keja pada hari aku cuti....sebelum cuti xbgtau ...kureng asam.


-9.00 pg dpt call dr member utk dtg ke tempat kerja....sebab nk copy sijil2 untuk p kursus "study".(Advance skill diploma)

-11.pg...sampai tempat kerja....

-12.30 wat entry ni...alahai...dan sekarang tgh bosan....nak ajak kwan blik main ps2...xp aku xtau pun men game tu...

-dlm opis bau ikn n udang busuk sebab peti ais rosak...sapa ntah tggal semua tu....

-dpt dh kuih raya yg ditempah....

-Hepy Bsday Malaysia 31 Ogos n 16 September.

**Aku Takkan Bersuara.......

Thursday, August 26, 2010

Namunku Punya Hati

Tension..............xnk ckp byk susah nk cakp...n susah nak tulis

Barangsiapa yang banyak bicara,maka banyak pula salahnya,siapa yang banyak salahnya,maka hilang harga dirinya,siapa yang hilang harga dirinya,bereti dia tidak warak,sedang orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati.....

27-08-10.......cuti nuzul Quran
28-08-10.......cuti hujung minggu
29-08-10.......cuti hujung minggu
30-08-10.......cuti tahunan
31-08-10.......cuti merdeka


*siapa yang menyemai angin akan menuai badai...
*Buatla minuman yang sedap dari lemon yang pahit dan masam....

***Aku cuba memotivasi diri sendiri.....

Monday, August 23, 2010

Assembly

Isnin pagi td........x disangka-sangka....pada pagi nan indah,angin bertiup sepoi2 bahasa..umpama berada di pantai...

Jabatan Mekanikal telah diumumkn sebagai jabatan terbesih atau dengan erti kata lain Bahagian F.Logam telah menang dlm pertandingn bengkel tercantik......penghargaan yg julung2 kali nyee....seperti di duga kemenengan ini menyebabkan byk jabatan dan bahagian xpuas ati......antara kata2 xpuas ati.....bengkel besi2 api2 habuk2 dan semua pengajarnya lelaki2 perkasa bagitu juga student yg semua lelaki....boleh menang pertandingan ini.???...... mcm xcya lelaki boleh berseni la tu...            .(hadiah telah di sampaikan oleh penolong pengarah kepada Mr 5zul dr bahagian FL.)

Antara bahagian yg berjaya ditumpaskan.....Tek.rangkaian kompter,elektonik perindutrian,mekatronik,meknik industri,intrumen perindustrian,dan computer numerical control CNC....dan semua bahagian ini majoriti nya ialah pengajar wanita.....

*Siapa bilang lelaki xde seni?
*Kami cakap memang mcm singa xp dalam hati macam agar2........

*** Hakim2 penonton2 semuanya org2 kami heheheh (kata-kata dlm shoalin soccer)acah je....semuanya intergriti beb.

Wednesday, August 18, 2010

Bila Diri Disayangngi @ Dibenci ?

 Situasi 1

Begini ceritanya ada sorang sahabat namanya Nizam ...asyik di pggil mengadap oleh Ketua Jabatan,Ketua bahagian.....asyik nama disebut je....dh jadi da most wanted man kt tempat dia keje...alahai.......dlm meeting pun disebut..no kete pun disebut.....(semua dah ada reason hahaha)

Situasi 2

Ada sorang staff nama dia zul kemana saja dia pegi mesti ada org tnya dia bila nk kwen huhuhu...dr guard pondok pengawal,mcik cleaner,guru silat ko kurikulum,k.jabatan,ketua bahgian,staf2 admint,kwan2,org kg pun duk tya....hnya jwapan dgn senyuman diberi......(pk dlm hati aku kwen nanti hampa xmai jaga la)

Situasi 3

Ada lagi staff diberitahu oleh k. bahagiannya yg student suka cara dia ngajar paham...tapi satu je garang sgt...huhuhu xp bila waktu bukan kelas....dia la paling spoting.....KPI pun student bg teruk je point.....tapi nasib baik...audit luar dtg ckp pengajar yg KPI teruk tu selalunya ngajar dgn betul hahaha.suka tegur budak bila depa silap tu sebab KPI teruk...pehhh   (kembang hidung kena puji)



SEKIAN CERITA DALAM CERITA..............

***Bila nama kita disebut selalu maknanya kita masih disayanggi.....la tahzan bro....btul x?xp nk sebut nama @ nk syangpun  jgn la dlm meeting huhu

*****Entry ini tiada kena mengena dengan Mr.Lemon harap maklum....

Tuesday, August 17, 2010

Pasar Ramadhan

    Rupanya aku mula sedari aku dh xmcm 5-8 tahun yg dulu,yg boleh saja ke pasar ramdhan untuk membeli juadah,beli satu je,xp jlnnya sepanjang pasar.....................skarang aku betul2 xde smggat nk p beli juadah kt psr ramdhan...kalu boleh nk beli kt tempat xramai org..........aku dh xsuka tempat yg ramai manusia bila membeli juadah puasa skrng ni nape ntah(tapi kt stadium tgk bola no hal punya hahaha)......

   Lagi satu ,aku sudah xberselera nk mkn kt kedai,semua kedai aku dh p...............aku lebih suka lepak kt rumah..................................................................................................................

Sunday, August 15, 2010

Bilamana dan Adakah

Bilamana kita sibuk menjamu selera di rumah dgn bermacam-macam lauk,makn diluar bermcam rasa...harga dr rm 13 ke rm 200/person...maklumla katanya setahun sekali.......

bila mana kita sibuk berpolitik,katanya parti aku yg terbaik,kumpulan aku yg terhebat,maklumla demokrasi...

bilamana kita sibuk nk shopping baju raya,berapa pasang taun ni,berapa harga baju,kaler jenis apa,...

bilamana kita sibuk tgk keta kita yg baru or lama dibeli untuk diservis.....

bilamana aku sudah rasa nk delete blog ini(maafkan jika blog ini mganggu kalian selama ini).....

Adakah kita sedar bila mana student kita mngajar, xdtg ke skolah kerna tolong mak ayah mcri rezeki..(.opss silap bukn kita..aku bukn cikgu,cikgu bg aku sorang yg hebat,xcpat marah,berjiwa murni.,semua baik2 je cikgu ni bgitu hebat bg aku sbab itu aku xlayak dipggil cikgu,sebab aku xhebat,aku rela dipggil apa2 selain cikgu)

Adakah kita sedar percakapan kita,penulisan kita menyebabkan ada hati terasa......

Adakah kita merasa kita ni je hebat org len x.....

Adakah aku dpt melupakan....

Adakah kita pernah merasa kesusahan atau sekadar sedih dan melihat kesusahan.........@ didlam hati ada berkata2....kenapa xberusaha sdangkan pendatang boleh hidup......(sesiapa yg pk camtu tolong cntact aku,nak minta ilmu dia ckit)


Tetapi adakah kita sedar  ,,ada yg berbuka dgn air sejuk,berbuka nasi dgn garam..........adakah kita sedara SeIslam akan dipertangungjawabkan dengan kemewahan kita?(tepuk dada tnya Iman,Iman sendiri xleh jawab p tepuk Iman Ustaz)


*Penulis pernah rasa sesusah itu 15- 20 tahun lalu...
*Aku cukup menyampah dengan org ckp......kami paham kesusahan mereka,dan kami akan usahakan......cisss boleh belah....xbiasa xmkn jgn ckp tau rasa cm ner xmkn....xpuas ati bak datang kita lawan.......ckp aku pun boleh.....

***Salam kemaafan di hari ke-5 puasa kpd kwan2 aku dr sabah hingga ke perlis moga aku xmenganggu ketenangan kalian dgn pertayaan,email,msg,calling,penulisan,pecakapan sebarang bentuk pehubungan,dan semoga kalian bahgia2 slalu.....(td trjumpa cikgu penjara kwan lama,dh tya dia mcm2 dh...aduss mgkin aku telah mggu dia shopping ngn wife dia)sory bro...jgn lupa tya khabar student hg nama tiger....n dragon

***Jika ggu maafla ye hehehe moga xberulang,tapi shabat kt klumpur lebih tepat dmansara....apa kabar?penantian satu peyiksaan bro...xp xpe aku memahami...huhuhuh

Thursday, August 12, 2010

Masjid N Bina Masjid

.....Malam tadi pergi berjemaah terawih bersama kwan...masjid yg jauh sikit dr tempat keja...lama dah xpergi ke masjid tu....cntik sekali masjid ni...(sebelum ni ke masjid depan temapt keja je)........
..........Alang dh ke masjid mlm td..terasa pula nk bina masjid....rasanya dh lama nk bina... xp keadaan kurang mengizinkan...xp semnjak dua menjak ni mcm semua dh ok jee...perasaan membina masjid semakin berkobar-kobar ,jd see n wait jela masa akan menntukan......InsyaAllah...

*****......Adakah anda juga bersedia untuk membina masjid?jawab jgn xjawab.....

Wednesday, August 11, 2010

Formula Matematik Ramadhan Yang Mudah



  
4.5 x 5 x 30

4.5 pages x  5 prayer/day x 30 day(ramadhan) =604 number of Quran Pages...

1bulan kita selesai........  jom try

Tuesday, August 10, 2010

RAMADHAN

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN.......MAAF KU PINTA KEPADA RAKAN-RAKAN YANG MENJENGAH BLOG LEMON.....

Monday, August 9, 2010

...................................

Lepas berita tgk cite Arjuna...adusss boring gile...cm nk tiru storm riders je..boringnyaaa...sbelum tu...petang aku p beli Majalah Perajurit bulan Ogos bertajuk KD Tun Razak(pelengkap Agkatan Kapal Selam Negara).....

Tapi bila malam menjelma,angin bertiup sepoi2 bahasa menyamankan suasana dan kemudian dgn secara terancang angin kuat serta merta....ooo baru ku ingat rupanya Regulator kipas KDK telah ku kuatkan dr 2 ke 5......hahaha

Bila mana angin diperut ku bertukar dr bunyi keroncong  ke thrash maka tindakan dr perut telah menhantar signal ke otak untuk menafsir apakah yg perlu dilakukan,,,,dan kesudahannya otak menghantar singnal ke semua bahagaian bdan maka ..bergerak la kereta buruk 1.5 tahun 2000 ke bandar mencari kedai makan.....dan akhir nya takdir telah menatapkan aku bertemu dgn kedai pck kol sanders(betul ke eja)..

Bila aku masuk semuanya couple2.....peh aku sorang je lone rangers.....xpe janji ada satu tempat duduk syukur dan..makan yg diorder ialah  ayam grg spcy......sesudah semuanya selesai......maka tercipta la N3 ini...yg tiada tajuk.......Apakah tajuk yg sesuai diberikan ?aku pun xtau.....


*Sebenarnya ada tajuk len aku nk wat N3..bukan pasal n3 diatas...xp ntahlaaa... 

Friday, August 6, 2010

Aku dapat award di alesendro..




Pehhh alesendro bg kt gua....kat cni kawe nk tag 2 nama......dan calon-calonnya ialah....Alcatraz and rerama ungu...pemenang nya ialah ke2duanya jemput abilll.............................adussssssssss apa yg gua merepk ni........


*Gaya penulisan yg bertekanan akibat  tumpas layu di mlm jumaat..........

Thursday, August 5, 2010

Malam Jumaat Last Episode

Akhirnya malam jumaat muncul jua.....memang peluh sehingga titisan peluh terakhir....setelah bertukar-tukar pasangan,atas bawah,kiri kanan,game dalam terang cahaya lagi tu....xp...tumpas jua game pertama,game kedua tumpas juga,game ke-3 menerima nasib yg sama dan game yg terakhr juga hampeh semuanya......

Tapi yang pling xbest nye kami kalah ngn set veteran,geng yg umo dh 45 tahun keats,kami purata umo lewat 20an n awl 30 an je...adusss,bagaimana kah lagi lwan yg ptut kami lawan untuk menbolehkan kemenagan di pihak kami?

Failed is not one option,

Kesilapan mengajar kita tentang apa yang perlu kita pelajari selepas itu.

Wednesday, August 4, 2010

Malam Jumaat Part I

Ohhhhh tak sabar rasanya menunggu.....segalanya telah diatur..peralatan telah dibeli,persediaan telah dilakukan...pasangan pun dh ada....yg pasti aku xmahu tumpas...dan yg pasti aku akan cuba abis-abisan sehigga peluh yang terakhir biar apa pun terjadi biar pun berapa game sekali pun........

..........Emm yang pasti tempat telah ada...gelap atau suram2 cahaya...yang mana satu...xp aku xbisa beraksi di dalam gelap ataupun suram yg pasti aku nk juga di dalam terang cahaya....tunggu mypairs.........malam jumaat akan menjelma juga......

Monday, August 2, 2010

Semunya Pasal Darjat

Father : "I want you to marry a girl of my choice"
Son : "I will choose my own bride!"
Father : "But the girl is Bill Gates's daughter."
Son : "Well, in that case...ok"

Next - Father approaches Bill Gates.
Father : "I have a husband for your daughter."
Bill Gates : "But my daughter is too young to marry!"
Father : "But this young man is a vice-president of the World Bank."
Bill Gates : "Ah, in that case...ok"

Finally Father goes to see the president of the World Bank.
Father : "I have a young man to be recommended as a vice-president. "
President : "But I already have more vice- presidents than I need!"
Father : "But this young man is Bill Gates's son-in-law."
President : "Ah, in that case...ok"



IMAM Hasan Al-Banna, seorang tokoh dan pejuang Islam sejati berkata: "Pemuda yang lahir dalam sebuah bangsa yang hidup aman sejahtera dengan kemajuan melimpah ruah akan lebih mementingkan diri sendiri daripada nasib agama dan bangsanya.

Friday, July 30, 2010

Tanda-tanda anda bayi tahun 80-an

Baca dulu nanti anda terseyum sendiri..bg yg mudi2 tya abg2 n akak2

• kita membesar dgn menonton G-Force, He-man, TransformersThundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. Kalau drama kite tengok citer OPAH, PJ Holding, Isaura tu kira masa first time tv kaler masuk mesia kalu cite perang plak combat dan Nam Tour Of Duty..

• berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal. Kalau sekolah aku, misi panggil budak ikut register dlm buku daftar sikgu, so sapa name huruf A dipanggil dulu, kawan aku nama Zakri, Zaihasra, Zaimawati sampai sekali je dipanggil, bila nama pusing by middle of the year depa tak kena panggil, dan ada tahun yg langsung nama mereka yg tak kena panggil langsung
• ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...

• cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukul tapak tangan...kan? pembaris yang macam org buat untuk ukur baju
• semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 30 sen jek kat kantin.

• Hankyu Jaya, Yaohan - shopping complex yang popular utk meluangkan masa dgn family. ni for those yg dok KL laa time skolah menengah,

• Kalau rombongan sekolah mai KL, wajib melawat Tugu Negara, Masjid Negara, mana ada rombongan ke KLCC, Putrajaya, or even Lebuhraya PLUS pun tak der lagi
• korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atauPallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa... Aku pakai kasut ALIPH

• internet? email? mendalah ape tu? CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5 inggit je. Beli kaset cetak rompak kat pasar malam dan tepi-tepi jalan, kalau dgr lagu best, tape yg lama boleh recycle, dubbing lagu masa tgh dgr radio..

• kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum tak dilupakan, 'Ti Kam'
• bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.

• Main tiang empat (tahu tak) peh tu main yang teka-teka perkataan, nama, tempat, buah, ermmm lagi ape lupa la..

• tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh... lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

• lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa... permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', kejar2 duduk...

• kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!
• lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa. hmm...

• budak2 kat university skarang, kebanyakan nye lahir thn 1987/88 skarang digelar 'remaja'.bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the> Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi... bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.

• AIDS wujud sejak diorg lahir. CD pun wujud time diorg lahir. Michael Jackson dah putih dah time tu.

• Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru. Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

• Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'. Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control.
• dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...

• Ada apek jual ubi sengkuang palit kuah rojak, dan tabur kacang atas sengkuang tu...dan cucuk ngan lidi, makan kena menten takut kuah rojak tumpah atas baju sekolah

• Hujung tahun mesti ada sessi sain autograf..tulis biodata, nama, alamat, hobi, mknan/minuman kegemaran, artis kesukaan, kata-kata hikmah/motto/falsafah..tulisan paling popular, Good Luck In your Future, Have A Nice Day, Be The Best Among The Best, dan lebih kreatif, amik ubat nyamuk bakar dan bakar-bakar kat tepi-tepi mukasurat yg kita sain otorgraf tu..

• Kalau Hari Guru, wajib kita lukis kreatif kat papan hitam, lukis bunga-bunga kat tepi-tepi papan hitam, budak skrg ada lagi papan hitam, semua dah pakai white board kot, mungkin kat kampung-kampung ada kot, kat putrajaya ni aku tengok budak sekolah guna whiteboard, malah siap LCD dan laptop. Ye lah ko tengok le penaung PIBG or Pengerusi PIBG sekolah kat sini, Dato, Tan Sri, Datin...mana kelas dia jadi penaung sekolah nak pakai papan hitam.

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:
• 1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
• 2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin
• 3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer selamba je
• 4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone
• 5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari
• 6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembangpasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu

•Last sekali rupanya kitapun semakin tua...

Wednesday, July 28, 2010

Welding or Wedding

   Bunyi sebutan seakan sama...tapi sangat jauh berbeza........

Welding adalah salah satu proses sambungan kekal....ia melibatkan:-

a.Logam Asas  ferus or non ferus
b.mesin kimpal
c.elektrod
d.Pengimpal
(bonus kalu tau sifat dan kelakuan bahan...."metalurgy"...betul ke eje ni heheh)
  WELDING



Wedding plak melibatkan penyatuan 2 insan....


1.      Calon isteri. (perempuan)
2.      Calon suami. (lelaki)
3.      Wali.
4.      Dua orang saksi.
5.      Akad ijab dan qabul.
(bonus kalu tau sifat dan kelakuan pasangan....muamalat sesama insan)heheh
 
WEDDING

Tuesday, July 27, 2010

wajah mengukir rahsia hati

Ada blogger yg suka buat N3 berjela.jela panjang,ada yg simple,ada yg sedang,,,,xp aku semua hentam..haha ..kenapa?sebab aku suka load sama dgn pic bila aku wat n3..bukan suka2 aku load..xp   seribu perkataan belum tentu dpt mendetailkan cerita tentang satu pic...xp satu pic dpat mnceritakn seribu peristiwa.oleh itu nah layan pic hehe


                                                
                                              .....di dalam dunia sendiri.




                                                              gaya seorang  shooter

                kecewa...........


football star


  
lu pk la sendiri......

Monday, July 26, 2010

Kampungku Nan Permai

Tiba-tiba aku nk buat n3 pasal kg ku..........suasana kg ku lebih kurang 4.5 km dr laut ..xp masih tggal dlm kwansan sawah padi,,,,,.....pandangla..lihat la kg ku...pic dr hp...3mp je...blakang umah aku......jam lebih kurang 6.50 PM...dh nk gelap....






Wednesday, July 21, 2010

Trip ke KL

..Merujuk kepada tajuk diatas..peh ayat mcm memo rasmi.....untuk tajuk diats para pengunjung blog boleh ke blog  http://mlmsms2u.blogspot.com/ utk cerita lanjut heheheheh........xp ni saja nk kongsi.....


    Untuk mencapai objektif organisasi atau pun individu, seseorang patut dikorbankan.....betul ke?persoalannya siapakah yang patut dikorbankan?.....fight back to school.....

Monday, July 12, 2010

Simple



senangnya keja...2 pun mau komplen....sendiri ngajar..sendiri wat solan...sendiri check...sendiri bagi markah.......aku bukan komplen sebab keje ni...xp sebab hal len ...........

*Yang kale hijau kelas lemon kot dlm 1 mggu yg len lepak..heheh
*Jangan kita ajar cara bangau mencari ikan..
*Aku bukan cikgu
*Aku bukan seumpama dengan nya...
*Yang pasti aku hanya kuli.....memberi ilmu yg sedikit kepada yg sudi menerima dan yg terpaksa menerima heheh

Sunday, July 4, 2010

Not regret killing the dragon

Ada yang nak kena..............gerammmm gila....betul ka ada ayat ....................hanya orang bersalah merayu,orang yang tak bersalah melawan.................jadi aku nak melawan................................



.....Petang td dtg ke tempat kerja dengan moto..peh lama gila x bermoto ke tempat keja...rupanya skill menunggang dan mencilok dgn kelajuan maksima masih belum bekarat .......


Monday, June 14, 2010

Kenangan Mengusik Jiwa II

Begini......0nce upon a time...kira2 10 tahun dahulu...ada seorang budak kampung dr kedah yg datang dari kluarga yg susah......keluarganya juga penah tidak menjamah nasi, hnya mnum air kosong jee begitu naif dtg ke KL/S Alam.....rumahnya seperti pondok kecil yg dindingnya reput dan lantainya berlubang,,bumbung plak ditirisi air bila mana ujn.....(mungkin akan ada yg bertanya? ada ke zaman milenium keluarga susah cm2.....hanya jauhri yang mengenal manikam?

Datangnya ke ibu kota hanya satu berpeluang belajar ketahap lebih tinggi bermodalkan kos pengajian yg rendah...walaupun kos nya rendah....ke2dua org tuanya terpaksa juga meminjam wang dari sedara mara untk bekal ke ibukota.....
Sewaktu di sem 1 hingga ke 4 kos sara diri tidak begitu menekankan kerana kos pengajian yg free dan elaun saku RM 45-180 telah diberikan....makan minun juga diberikan........tetapi......

Bermulanya sem 5 iaitu semua pelajar diminta mnyewa diluar..dipendekkan cite dgn kadar sewa rm 800 sebulan dia dan kwan2 nya penah tdak makan nasi selama semggu dan hnya berbekalkn air sejuk...kalu rezeki lebih dpt le roti kering....nk minta di KG...pun paham..kt kg entah ada entah xde duit.... xp selalunya memang xde....semiggu sekali call kg dgn menggunakan public...bila ditya oleh mak ayah mkn ke belum jwapanya hya satu dh mkn....dan sekali lagi dia mnipu ..mkn nasi ayam.....bkn niat mnipu.....xp hanya Allah yg tahu.......

Tapi kini mungkin dia dan kwan2nya telah berumur 28-30 tahun dan mungkin mereka menjadi tenaga pengajar di ILKA......dan bila mana ada student mereka dtg komplen ckp kt asrama makn xsedap lauk keras...air sirap tawar....rasa mcm nk bg peluru je...kalu komplen nasi hidangan basi...or kotor boleh dia nk take action xp kalu stkat komplen xsedap...p komplen kt pengajar len.....


*Semua org dpt berbicara tentang kesusahan.xp xsemua dpt merasai kesusahan...
*ILKA-Institut Latihan Kemahiran Awan......

Perpatah ada mengatakan......org mewah sibuk mencari kekayaan,orang kaya sibuk mencari wang,xp org miskin sibuk mencari makanan

Thursday, June 10, 2010

Jangan dihina barang yg kecil,kerana jarum yg kecil bisa melukakan

Pendayung Sampan Dan Profesor

Suatu hari seorang profesor menyewa sebuah sampan untuk membuat kajian di tengah lautan.Pendayung itu merupakan lelaki tua yang sangat pendiam. Profesor sengaja mengupah lelaki tua itu kerana dia tidak mahu orang yang menemaninya banyak menyoal tentang apa yang dia lakukan.

Dengan tekun Profesor itu melakukan tugasnya tanpa menghiraukan pendayung sampan. Dia mengambil air laut dan diisi kedalam tabung uji, digoncang-goncang, kemudian mencatat sesuatu di dalam buku catatan dibawanya. Berjam-jam lamanya Profesor itu melakukan kajian dengan tekun sekali. Pendayung sampan mendongak ke langit, memandang pada awan yang mula berarak kelabu. Dalam hati dia berkata "Hmm..tak lama hujan lebat akan turun.."

"OK semua sudah siap mari kita balik." Lantas pendayung itu memusingkan sampannya dan mula mendayung ke arah pantai. Dalam perjalanan itu baru Profesor itu membuka mulut menegur pendayung sampan.

"Dah lama kamu mendayung sampan?" Tanya Profesor kepada pendayung sampan. "Hmm..hampir seumur hidupku," jawab si pendayung ringkas.

"Seumur hidup kamu? Jadi kamu tidak tahu apa-apa selain mendayung sampan?" tanya Profesor itu lagi.

"Ya.."jawab pendayung sampan dengan ringkas.

Profesor belum berpuas hati dengan jawapan pendayung tua itu. "Kamu tahu Geografi?" Si pendayung menggeleng..

"Kalau begitu kamu hilang 25% dari usia hidup kamu."

"Kamu tahu Biologi?"tanya Profesor itu lagi. Pendayung sampan itu menggeleng lagi.

"Kasihan kamu telah kehilangan 50% dari usia kamu."

"Kamu tahu Fizik?" Profesor itu masih bertanya. Seperti tadi pendayung sampan itu hanya menggeleng.


"Sungguh kasihan kalau begitu kamu telah kehilangan 75% usia kamu.Malang sungguh nasib kamu semuanya tidak tahu. Seluruh hidup kamu hanya dihabiskan dengan sampan,tak ada gunanya lagi," Profesor itu mengejek dan berkata dengan angkuh setelah merasakan dirinya yang terhebat. Pendayung sampan hanya mendiamkan diri.

Selang beberapa minit kemudian hujan turun dengan lebat, tiba-tiba ombak besar datang melanda. Sampan yang mereka naiki terbalik. Profesor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung itu bertanya, "Kamu tahu berenang?" Profesor hanya menggeleng.

"Sayang sekali kamu telah kehilangan 100% nyawa kamu." Kata pendayung itu sambil berenang ke pantai meninggalkan Profesor yang angkuh tadi...


“Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia karena sombong dan janganlah kamu berjalan di muka bumi ini dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri.” (Luqman: 18)

Wednesday, June 9, 2010

Jangan Mare Kami........

Ke hadapan,

Isteriku / Buah hatiku/ Teman wanitaku yang dikasihi,

1. Dari tarikh 11 Jun – 11 Julai 2010, sayang perlu membaca bahagian sukan dalam mana-mana akhbar supaya sayang akan sedar tentang hal ehwal yang berkaitan dengan Dunia Bola Sepak, dan supaya sayang boleh mencelah di dalam mana-mana perbualan. Jika sayang gagal lakukannya, sayang akan dipandang semacam jer dan tidak akan diendahkan langsung. JANGAN komplen jika sayang tak mendapat perhatian secukupnya.

2. Semasa berlangsungnya Piala Dunia, tv akan menjadi milik abang sepenuh masa, tanpa ada pengecualian. Jika sayang (walau sedikitpun) menjeling pada ‘remote control’, berjaga-jagalah kerana sayang akan menerima balasannya.

3. Jika sayang perlu berjalan di depan tv semasa perlawanan tengah berlangsung, abang tak kisah … selagi sayang merangkak di atas lantai tanpa mengeluarkan walau sedikit bunyi pun dan jangan mengganggu tumpuan abang.

4. Semasa perlawanan berlangsung, abang akan jadi buta, pekak dan bisu, kecuali jika abang mahukan air atau sesuatu untuk dimakan. Jangan harap abang akan mendengar kata-kata sayang, jawab telefon, menyidai baju atau mengambil baby kita yang sedang bergolek di atas lantai kerana… ia TAK AKAN berlaku.

5. Abang akan sangat2 berterima kasih jika sayang dapat menyimpan bermacam-macam makanan di dalam peti sejuk pada setiap masa supaya abang dapat kunyah semasa menonton perlawanan nanti. Sebagai balasannya, sayang akan dibenarkan menonton tv di antara jam 12 pagi hingga 6 pagi, melainkan jika perlawanan yang abang ter’lepas’ ditayangkan semula pada waktu tersebut.

6. Tolong, tolong dan tolong! Jika sayang nampak abang sedih kerana pasukan favourite abang kalah, JANGAN sekali-kali mengatakan, “ia hanyalah perlawanan, janganlah emosional sangat abang nie,” ataupun, “jangan risau la bang, mereka akan menang lain kali”. Jika sayang menyebutnya jugak, abang akan menjadi bertambah berang dan cinta abang pada sayang akan pudar. Ingatlah bahawa sayang tak akan tahu pasal bola sepak nie lebih banyak dari abang, oleh itu kata-kata ‘galakan’ sayang itu hanya akan menyebabkan rumahtangga kita berantakan.

7. Sayang dialu-alukan untuk duduk bersama-sama dengan abang untuk menonton satu perlawanan bola dan sayang bolehlah bercakap dengan abang semasa ‘half-time’ TETAPI hanya bila iklan disiarkan, dan HANYA jika keputusan separuh masa itu menggembirakan hati abang. Sebagai tambahan, abang hanya kata SATU game saje, so jangan pulak sayang silap faham dan menganggap Piala Dunia nie satu alasan untuk kita ‘meluangkan masa bersama-sama”.

8. Siaran ulangan semasa menyumbat gol adalah SANGAT penting. Abang tak kisah jika abang dah tengok atau belum tengok lagi perlawanan tersebut, yang PENTINGnya abang nak tengok banyak –banyak kali.

9. Cakap kat kawan-kawan sayang supaya jangan melangsungkan apa-apa kenduri atau majlis yang memerlukan kehadiran abang kerana :

a) Abang tak akan pergi,

b) Abang tak akan pergi, dan

c) Abang tak akan pergi.

10. Tapi jika ada kawan abang mengajak kita ke rumahnya untuk menonton perlawanan bola, kita akan pergi secepat kilat!

11. Sorotan harian Piala Dunia yang ditayangkan di tv pada setiap malam adalah sama pentingnya dengan perlawanan yang dimainkan. Jangan sekali-kali terfikir untuk kata, “tapi abang kan dah tengok yang ini … apa kata abang tukar ‘channel’ supaya kita semua boleh tengok siaran lain?” kerana untuk jawapannya “sila refer item no.2 dalam list nie”

12. Dan akhir sekali, tolong jangan sebut ungkapan seperti “Nasib baik Piala Dunia nie hanya 4 tahun sekali”. Abang sudah imun dengan kata-kata itu kerana sebelum dan selepas Piala Dunia, akan muncul pulak Champions League, Premier Leagur, Italian League, Spanish League, KPL, FA Cup, Euro Cup, dll….hehe

P/S

Dan satu lagi, jika kereta ayang rosak di mana-mana jalan, tolong call Polis atau khidmat trak tunda yer.

Terima kasih atas kerjasama sayang.

Tuesday, June 8, 2010

Lamunan Hati

Salam.....ntah kenapa..bila otak byk berfikir,mata banyak melihat,kaki byk melangkah..tetapi aku tetap disini...aku tetap berdiri di tempat yg sama....banyak solan yg ditanya kepada aku....tetapi hanya satu yg mengcekam perasaan... sukar menjawab sgalanya....telah kucuba menjawab seikhlasnya harap terima seadanya....biarla sendiri yg menangung beban........

Adakah mereka gagal memahami....atau aku yg gagal menafsir,atau aku sama seprti yg lain........malamku yg pnjang,hatiku yg suram xp aku terkelip-kelip memikir kesudahan.....Iya pengalaman dahulu telah mengajarku tentang ketabahan,serta kesabaran  di sini aku menyendiri Susuri badai penuh pilu, juga ketika aku bingunggg.....di c2 la keluhannya membuka mata ku dan layu sekumtum mawar,yg hendak ku beri padamu......         love me better than u, but i realy love u ........  

Siapakah diantara sahabat2 ku ataupun mungkin musuh2ku di blog ini bisa menafsir ayat  diatas?

Kuyakin akan bertemu jalan penyudah kerana Allah yang lebih mengerti....

sudahhhhhhhhhhhhh jgn merepek......aku tetap aku..




***N3 ini di taip didalam keadaan separa sedar....

Friday, May 21, 2010

Bila Hati bermonolog..........

Alhamdullah dapat hadir di Forum Perdana...............ni Bab len  nk cite tentang bila mana pegawai mengatakn yg stff len xbuat keja dan hanya tau claim jee....peh sedikit pengalaman

Bagi pelajar yg berminat belajar xde masalah xp yg xberminat...peh kebanyakan mereka yg xberminat adalah pelajar setempat jd tahap kesamsengnan mereka malampau leeee......

Kawan aku pengajar pompuan dulu kena ngorat je...selamaba p sound".Cik saya suka kat cik...cik seksi leee" sampai ngis2 takot...jd aku nasihat kt dia sabor je la.....

Time kelas die..student wat xtau je...kesian aku dgr dia cite......

Time aku dlm kelas diaorang wat cam tu gak...sekali ok je aku sabo....kali ke-2 bak datang xkenal maka cinta....satu kelas kena penampar ...peduli apa aku......akibatnya helmet moto aku 2x hilang...taya pancit.....xp xpe aku halalkn semua....

lepas tu dlm kelas aku tamapr  lagi.....terus student xmai..repot kt mak ayah....en lemon tampor....peh apa lagi perjumpaan dgn waris le jawabnya......hahaha sory ni ank jntan aku jumpa la bila ditya ...betul ke cik lemon tampar anak saya...aku ckp betul saya tampar...aku cite semua rupanya versi ank dia cite len dr pekara sebenar...

Ada satu kes ank dia ponteng kelas lama...aku kol mak dia...nk tau apa  mak dia ckp.......ank saya ni baik..xpenah tinggal sembanhyang...abg sulung DR.kak penyarah U,loyer,jurutera..mustahil ank sy jd cm ni ponteng.....aku sabo je...aku jawab ye ank mcik memang baik..tapi depan makcik....depan kami kurang baik...

Tapi sekarang bila sebut En lemon nk masuk kelas semua diam relx je dah x berani kot........Antara kata2 aku bila marah dan bila  student wat muka xpuas ati....."sesapa xpuas ati cakp..kita seatle cara ank jantan lepas kul 5 tggu saya kat luar...sorang xpe ramai2 xpe kita jumpa........hahaha xp semua diam.......sbenarnya xterniat pun nk pkul nk ckp kurang ajar cm tu.....xp mujur la ada yg aku tampar tu p Jepun stdy dan ucp tq kat aku sebab tampar........aku pun xpenah p jepun.....nama jepun pun xpenah dgr hahahah......Maafkan la aku...bukan niat nk mendera.........


*Pic dibawah ialah diambil pada tahun  2001 dimasa berumaur 19 tahun.....dan mereka dibawah ialah pengajar yg muka mcm singa tapi hati agar2...walaupun garang...tampar le    kat luar stdunt leh sembang2 mkn2 sekali...

*Dimanakah En.Lemon?????

 





*Air bah kapal tak hanyut,inikn pula kemarau panjang

*Aku bukan seorang cikgu yg baik...

Thursday, May 20, 2010

FORUM


Assalamualaikum semua yang berkesempatan dan diberi peluang dijemput hadir ke program dibawah......yg diadakan di tempat kerja sahabat mr lemon.








Tuesday, May 18, 2010

Siapala Aku Berbanding mereka......

Td pagi p jemput kawan lama stdy sekali....kt uitm arau...pehh rupanya dia dh nk wat master dia skrg tutor kat  Uni.malaysia Terengganu.........ni haaa di bawah :--------


-Rizal......power gila result....sentiasa ceria
-Rawi ada crtfcte over c
-Zambri pakar CNC
-Saiful Power n dedikasi
-Zairul gigih
-Azakim low profile
-Yazid nk wat master
-rozikin UMP
-Yon power mate
-Pemilik blok merapu wat master gak

mereka diatas dan ada lagi yg  xmuat nk letak nama...ialah kwan yang aku kenal,pernah kenal,kenal dgn baik dan kenal gitu2 je.....mereke ialah insan terbaik yg penah aku kenal.......moga mereke terus terbaik dunia akhirat......jika nk dibandingkn dgn aku bagai  langit ngn bumi.......hahahaha syabas semua diatas......hebat2 nya mereka....................xp aku.......aku tetap aku ............

Selamat Hari Guru

Terlewat 2 hari nk wish hahaha selamt hari guru kepada guru-guru di sekolah pada guru2 dirumah dan sesiapa yg memeberi tunjuk ajar juga digelar guru.................episod mari bercerita.........

1988....tadika batas paip....terima kasih cikgu yg dh lupa nama

1989-1994....seklah rendah......terima kasih

- ustzah aishah yg selalu paggil gua duduk ats riba.
-cikgu kalsom ajar main recoder
-cikgu zainal ajar mate
-cikgu bukhari ajar BM
-cikgu Razak yg memberi penamapar kesedaran dan semua cikgu2 aku di sekolah rendah

1995-1997 sekolah menengah.........

-cikgu zulkifli sains
-ustz rahim dan che basor agama yg ada2 saja lawak org dewasa heheheh....
-cikgu zainol bm
-cikgu zaini geog
-cikgu rosli KH dan semua cikgu aku di sekolah menegah

1997-1998....sek.men.vok.jn stadium

-cikgu ahmad BM ajar gua berpidato
-cikgu ahmad dan cikgu mazlan bengkel,lukisan kejuruteraan
-ustzh siti hawa yg pesan cara nk cari isteri heheheh
-cikgu Yusof dengan ayat popular cancer buah chess.....
-cikgu morad yg denda aku atas meja nynyi lagi Andai Kau Pergi-Shades versi N9....sambil memegang mallet peehhhhh.... tq semua cikgu2 aku dan sesiapa juga yg penah menberi tunjuk ajar.....

banyaknya salah aku kepada guru-guru aku........ dah Al-fatihah kepada guru2 kita yg telah kembali kepada-Nya


*Berdasrkan tahun rupanya aku sudah tua

Wednesday, May 12, 2010

Apa Ertinya?

Begini kisahnya yg hendak diceritakan......Bila seorang sahabat bermula beberapa mggu yang lalu.......

*Beberapa mggu yg lalu pergi keja pakai t shirt je dah tu tersilap plak yg luar kt dalm yg dalam kat luar..siap disedari seorang pegawai wanita lagi dan ditanya mcm2...org len kena bekemeja...hahahah

*Seminggu selepas itu pergi mkn kt cafe zip seluar xtutup ditegur oleh soarng pegawai lelaki.....

*Miggu ni siap pakai stoking yg berlainan.......hanya disedari waktu balik rehat di tengahari.......

*Katanya dia juga susah tido...kalu tido pun xnyenyak...

*Rasa kenyang je memanjang walaupun xmkn.....

*Rasa cam nk deman .....xp xdeman....


***Pesanan ikhlas dari gua dan sahabat2...sabarla....mentari akan muncul lagi....hahahhaa...Jangan Hilang Dalam Terang



 pic yang xde kena mengena...hahahah

Monday, May 10, 2010

Hari Ibu ? &Kursus di KL & Ntah Apa2

Seingat aku...aku xpenah sambut hari ibu.....bila tgk tv org kecoh hari ibu...tgk iklan hari ibu...semua hari ibu yg disambut dan diiklankan setahun sekali

Setahun sekali ke hari ibu?

Terasa ingin dicoretkan kisah diwaktu kecil dahulu,tapi bimbang disalah tafsir.....


Kursus di KL Train The Trainer....kursus dia cm ner cara nk ajar2 org2 tua,org2 yg byk pengalaman tu je kursus nya hahaha......dan aku telah disedarkan dengan status dan darjat hahahah betapa daifnya aku,dungu nya aku...adakan aku fast leaner or slow leaner or memang xde pe2 ilmu pun?

Adakah aku hanya tahu tafsir yg tersurat saja tetapi tidak yg tersirat ataupun aku xpenah tahu atau bisa menafsir apa2......

*Aku yang xpenah sambut hari Ibu pada setahun sekali hahahah

*Aku yang Bangun Tersedar dari Lamunan Panjang...hahahah

*Ntah apa-apa


Wednesday, April 21, 2010

Lena Diulit Intan

Alhamdullah aku baru senbuh dr demam....seperti dijanjikan n3 kali eden nk bercerita tentang kursus Team building.....peh antara xtvt  cm besa ldk le heheh ari ke 3 terus le nk cite....kami nek bas...peh bas lama punya taun 83 aircond xde tingkap sliding dr Sg.petani ke Pengkalan hulu......Perak beb

Pehh sampai sana jln2 masuk hutan dh masuk hutan masuk gua...gua yg penah digunakan pengganas komunis beb fuhhhh letih gila xp besa la hero kan xtunjuk punya letih daaa ... dlm ati tuhan aja yg tua.....tapi apa2 pun kursus ni memang best.......dan aku sangka aku Lena Diulit Intan tapi sebenarnya Lena Di Intan.......punya la semangat selepas blik kursus waktu rehat n waktu blik keja xsedar....kwan tlong ingatkan yg sudah sampai waktu mkn or waktu blik....heheh ada prospek le taun ni anugerah cemerlang hehehe


*INTAN...Institut Tadbir Awam Negara. 


Sedang makan2 pagi heheh


Bergambar bersama Tok Penghulu Kg.Tualang Tiga


Acara mensebotaj kawan2 diatas Stage dengan pertanyaan bikin panas(juri la tu)  hahaha


Hukum Karma aku plak kena sabotaj dengan kwan2 merangkap musuh...hampeh tul


Sedang nyanyi lagu Warisan Qamai-qamai hahah macam Cikgu Idol...cikgu ke?


Hari last denger penggulungan hheheh tgk tu muka2 yg xsabo blik jumpa anak.......jumpa anak ke bini geng xsabo nk jumpa tu hehehe



Sah pic Control Ansom n Control Lawa.....yahoo balik


Sekian ....bukan Lena Diulit Intan atau Intanku Kesepian tetapi yang sebenarnya ialah aku Lena Di Intan.

Friday, April 16, 2010

ISO

Kembalinya aku bekerja telah disambut dgn kedatangan audit ISO haaaa.....dan kembalinya aku ber n3 ada lah utk berkogsi crita tentang kursus .....xp bkn n3 mggu ni nk gtau...mggu dpn le baru nk wat di upload bersama pic heheh mggu ni xwat sebab pic xde g.......xp cm biasa pic aku iaitu lemon xade ,semua pic kwan heheh.......tggu N3 bertajuk................... "Lena Diulik Intan" dan bukanya "Intan Ku Kesepian"

Friday, April 9, 2010

Fill in Da Blank

Oh,____________, I am but a fool
Darling, I love you tho' you treat me cruel
You hurt me and you made me cry
But if you leave me I will surely die

Darling, there will never be another
'Cause I love you so
Don't ever leave me
Say you'll never go
I will always want you for my sweetheart
No matter what you do
Oh,__________, I'm so in love with you


Minggu depan gua p kursus Team Building kat Intura hahahah......sabtu ni malam ada geme Final FA Cup......Pulun Kedah Puluh Vs Hobeng Jang Hobeng....mari kita lihat siapa yg kena...n ada lagi 2 test yg aku x check adus mlsnyaaa sem pun dh nk ke penghujung solan final exam sudah ada ke?????????

Wednesday, April 7, 2010

Oh My Student

Terkejut aku.....ptg ni aku abil attendance student....ada byk missing....yg penyakit sawan tu dah pasti xde.....sebab dulu aku xtau dia sawan...jd aku nk pang dia sebiji...belum sempat angkat tgn dh ketar2 gigil alamak sawan rupanya...xpela aku maafkn......

tapi petang ni student aku lagi sorang accdent plak..nek moto kt kg dia aduss....darah beku dlm kepala plak.....dan di hntar ke Hospital Seberang Jaya Peneng untuk membuang darah beku......doa2 kan la student aku sihat waalafiat......dia accdent langgar babi hutan.................................baik ke buruk ke depa semua tetap my student.....

Tuesday, April 6, 2010

Betul Keeeeee???

Sifat Lelaki Vs Sifat Perempuan



(L) Mempunyai ego tersendiri yg menyebabkan sukar menerima pertolongan org lain dan pandangan org lain terutama sekali pasangannya.
(P) Mudah menerima dan terpengaruh dgn pandangan org lain lebih2 lagi dgn org yg dicintainya.

(L) Sekiranya mengalah, menunjukkan tanda tidak bermaruah atau berprinsip.
(P) Mengalah tanda sayang dan pengorbanan yg tidak berbelah bagi.

(L) Menilai kejayaan dan diri berdasarkan hasil atau prestasi yg berlaku didepan mata.
(P) Seringkali menilai diri berdasarkan perasaan dan kualiti hubungan sesama manusia terutamanya org yg disayangi.

(L) Suka menyendiri dan menjauhkan siri apabila berada dlm keadaan tertekan.
(P) Suka bercerita kpd org lain tentang masalah yg sedang dihadapi dgn harapan mendapat simpati.

(L) Mempunyai emosi spt getah iaitu sesuatu perasaan itu hanya sekejap shj.
(P) Mempunyai emosi seperti ombak iaitu suatu perasaan yg lambat reda.

(L) Biasanya suka memberi arahan bersifat ketua yg mempunyai kuasa.
(P) Suka berleter mengenai sesuatu perkara sehingga puas hati.

(L) Bersikap pemurah atau boros.
(P) Bersifat kedekut atau berjimat.

(L) Mempunyai fikiran yang bersifat makro iaitu melihat secara keseluruhan.
(P) Mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci.

(L) Tidak fokus kepada sesuatu perkara
(P) Fokus kepada sesuatu perkara.

(L) Mempunyai perasaan cinta yang setia dan lebih fleksibel.
(P) Cinta sepenuh hati dan setia pd yg satu.

(L) Suka menyendiri dan berdiam diri apabila imej tergugat
(P) Mudah marah, cemburu atau merajuk apabila imej tergugat.

(L) Bila berkomunikasi kurang teliti mendengar tapi cepat memberi pendapat.
(P) Mendengar dgn teliti sebelum membuat sesuatu keputusan.

(L) Lebih banyak menumpukan kepada aspek fizikal dan kebendaan.
(P) Lebih menumpukan aspek perasaan dan kemanusiaan

(L) Meminta bantuan kerana malas atau tidak berupaya.
(P) Meminta dan memberi bantuan sebagai tanda sayang dan hendak bermanja.

(L) Akan melawan dan menjauhkan diri dan membisu seribu bahasa apabila berlaku pertengkaran.
(P) Biasanya mengalah dan berpura-pura setuju dengan pasangannya.

(L) Tidak suka bercakap tentang pasangannya
(P) Suka bercerita tentang pasangannya dan menghormatinya

(L) Agak keberatan meminta maaf
(P) Lebih mudah meminta maaf

(L) Dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran
(P) Risau apabila menghadapi kesukaran

(L) Suka MEMBUAT keputusan
(P) Suka MENGIKUT keputusan

(L) Terasa selesa berjauhan dgn keluarga
(P) Suka bersama keluarga


Ketahuila bila byk wanita mengatakan lelaki mudah mencari pengganti bila berlaku perpisahan dan mudah melupakan pasangan lama.......jawapannya tidak....kerana lelaki juga kecewa jika berlaku perpisahan cuma lelaki lebih suka myembunyikan kesedihannya dibalik senyuman dan kutukan kaum wanita yg mengatakan lelaki mudah mencari pengganti..........jd cr yg terbaikkk

Monday, April 5, 2010

Matinya Seorang Patriot

Salam malam tadi dapat msg dari seorang sahabat..."salam Pak Long guru silat dah meninggal dunia hari ni".....beliau adalah antara pengasas silat selendang mas..maka hilangnya la lagi seorang guru tua.....

aku ada kenangan bersamanya sewaktu beliau sihat....beliau suka bergurau xp tegas bila didalam gelangang,beliau seorang nelayan dan penah menberi aku beberapa ekor ikn tenggiri dn kembung yg ditangkapnya dilaut tanpa mengabil duit yg ingin di berikan kepadanya baiknya hati seorang guru tua yg walaupun hidup bukan dlm kategori senang tetapi masih mampu sedekahkn pendapatnnya pada org.......org itu adalah aku...


dan hari ini aku p ngunjung ngn kawan aku...moga dia ditempatkan bersama-sama org beriman amin....Alfatihah.....................................dan mggu ni juga aku xde credit dan debit yg teruk....

Thursday, April 1, 2010

A man Call Hero

Bukan hanya kepentingan
Malahan keegoan telah ku korbankan
Berlimpahan kasih sayang... aku curahkan
Buat mu seorang...

Kiranya semua itu
Tak bermadai bagi mu
Apa sebenarnya yang kau mahu
Ku tak tahu...

Berbalik N3 aku yg lepas bertajuk Dari Kekasih Untuk Kekasih....komen2 yg diberi telah dipertimbangkan oleh my pren......dan dia pun telah meminta kebenaran pada aku utk wat n3 tentang kebaikan seorang suami...jadi dia label kan di bawah :-

Seorang Suami bila beli rumah...isterinyala penama kedua

Seorang Suami bila beli kereta...isterinyala penama kedua

Seorang Suami bila beli Insurance...isterinya penama kedua

Dan beli apa sahaja yg memerlukan penama....isterinyala penama kedua

Sang suami tidak sanggup melihat bila dia telah pergi jauh isteri dan anknya merempat..

Tapi bila si isteri beli rumah hanya 2 penama.........mak @ anknya

Tapi bila si isteri beli kereta hanya 2 penama.........mak @ anknya

Tapi bila si isteri beli Insurance hanya 2 penama.........mak @ anknya


mungkin akan ada wanita cakap aku x cmtu.....ok jadi dulu isteri beli rumah...than letak nama suami ada bran?

bila ditanya kenapa diberi penama mak@ank jawapannya persedian untuk masa depan....apa maksud persedian di masa depan?seorang suami masih dipertanggungjwabkn terhadap mak dan ayah...isteri adalah untuk suaminya......jd apa maksud persedian di masa depan....?jawapan ringkas xprcaya or ragu2 pada suami......

Lelaki seorang yg ego...xakan tunjuk kelemahan dia.....xp kalu dia tunjuk memang betul2 dia suka.......

Percayala pada suami anda....


Yang Benar

Lemon Pren..

Tuesday, March 30, 2010

Dari Kekasih Untuk Kekasih

Seorang sahabat yg dh berkahwen......dia org luar dr kedah tp kwen org kedah..menggunakan prisip jus soli mengawini org tempatan untuk menjadi org tempatan...opps bukn nk nk blajar sjarah....

Ini berkaintan hal rumah tangga sbelum brkhwen dia ni terlebih dhulu brcintun ngn org len...cintun punnya cintun last sekali gf dia ckp...nk kwen...dn nk kwen nye pulak bukan dgn dia dgn org len...pehhh tu la dia gtau aku..pedih jgn ckp xlalu wt keja,xlalu segalanya.....itu dulu...selepas bertahun-tahun tragedi...

Kini dia dh kwen pun dh bahgia pun berat bdan pun dh mningkat....secara tiba2 kkasih lama menghubungi nya kembali bercerita tentang masalah keluarga....dh sahabat gua pun xnk didatangi rasa bersalah telah bgtau isteri dia tentang perkara ni...jd xgf dia bercerita la tentang masalahnya iaitu suaminya bermain kayu 3 kepada isteri sahabat gua....ssudah itu diam je cite ni


Dan masalah baru pun tiba, xgf nya call lagi dn memberitahu yg dia telah pun berpisah....dn call dn msg xgf ni telah myebabkan si isteri shabat gua merajuk n jelous......maka sahabat gua pun telah serba salah........xtau mcm mana..sebab kerap sgt xgf dia call n msg dan stiap msg berlaku di dlm wktu bkerja utk megelakn berlaku perang.....skrng pun stiil msg ....jd aku pun xtau nk bg nasehat dn pendapat....mnta tlong musuh2 or sahabat yg ada bg pndapat...komen sikit

Sunday, March 28, 2010

In - House Loving Born


Kerana kau kekasih
Bermunajat di sepertiga malam
Memohon wangi bunga di kaki syurga

Bagi menyerikan perasaan
Bagi mendewasakan percintaan

Terima kasih
Kerana merantai ku dengan cinta
Kerana mengajar ku erti bahagia
Menjadi manusia

bro tu lagu rock bukan nasyid..........apa mcm lagu nasyd sekarang mcm cinta dunia je lebih... 

bukan nak cite bab lagu heheh..... xp mggu ni student dh cuti mid sem...jd sunyi dan sepi le Institut tiada lagi student bawa buku dlm group,stdy dlm group n dating dlm group heheh ...jd aku harap aku pun leh lepak2 

xp apakan daya.....Jabatan Mechanical telah mengajurkan ksus In-house Traning dn secara terancangnya ....aku yg xtau apa2 ni telah dipilih nk ngajar staff2  len tentang Welding Engeneering danTechnology ....apa lagi hemtam je laaa aku xtau pe tau makan je hahahahah

Pic dibawah ialah kursus Ape ntah... mencari kotak kot.......untuk 3.1 WI :From Left....Pengajar  ADTEC,IKM,PENJARA,XTAU (xdpat dikesan..sory bro gua lupa lu dr mana)

        Pakaian sesuai untuk Praktikal

Wednesday, March 24, 2010

SUKAN

Diawal bulan 4 akan diadakan sukan diantara intitut pengajian dan kemahiran seluruh negeri,dan oleh itu aku dilantik sebagai jurulatih merangkap juruletih.....maka keheningan dan kedamaian petang aku tergganggu...(masa training tidak mencukupi)

Petang kemarin aku dh turun tgk..student2 yg berkelayakan utk berentap pada kejohanan itu.....dn dgn itu aku telah buat satu kesimpulan sperti dibawah:-


i.kalah sudah pasti
ii.menang jgn mimpi



Misi aku ialah:Biar kalah dengan berjaya.......bak kata perpatah....Patah sayap bertogkat paruh,namun ku lawan ku lawan jua


Buah Bidara Didalam Piring Abil Galah Haluan Perahu,Seekor Jalak Seekor Biring,Menang dah Kalah Belum Tahu....



MyStudent Yg Terbaik....Gagal mereka kerana kegagalan aku.........org kutuk gua,gua xkisah xp jgn kutuk studnt gua nk nasihat mcm mana pun xpe,cuma jgn jtuhkan moral student gua.....gua kisah kalu kutuk student gua...xpuas ati ckp sama gua...set time n tempat ahahaha

Monday, March 22, 2010

Budi Bahasa

 Dalam dunia ni antara pekrjaan yg aku salute ialah cikgu sekolah...cikgu cikgi ni ggih mndidik ank2 bangsa ni..walaupun ada yg degil xp cikgu masih bersabar...walaupun dimaki hamun oleh waris student xp masih mampu tersenyum,walaupun keja byk masih manpu siapkan keja,walaupun ada juga cikgu yg ngomel2 xp still mngajar hebatnya seorang cikgu di sekolah

 Dan lagi satu perkerjaan ialah pekrja kebersihan...berapa banyak diantara kita sanggup angkut samaph yg dibuang oleh org len...berapa byk antara kita yg sggup buang,cuci sisa kumbahan org len...,keluarga sndiri pun ada yg jijik iniikan org len....hebatnya hati pak cik2  yg bekrja demi utuk keselesaan kita di rumah..pak cik kita ni masih mampu tersenyum bila dihina olh org yg xsedar di untung,,,oleh kerana itu la aku salute dgn keja depa ni dan aku ckup terasa ati dgn student2 yg hya tgur cikgu2 dn beri salam kepada cikgu2 tetapi tidak pada pak cik n mak cik cleaner.......hai kalu la student gua memang kena dhh (walaupun ayt tersebut mrujuk mcm gua cikgu,xp gua bukan cikgu,gua xlayak dan xmampu jd cikgu)..aku insan yg hina..

YANG KURIK ITU KENDI,YANG MERAH ITU SAGA,YANG CANTIK ITU BUDI YANG INDAH ITU BAHASA






Friday, March 19, 2010

Baiknya Hati Cashier

Malam tadi lepas isyak...perut tiba2 lapo....dengan sepantas semut abil ank kunci keta buruk aku tu..kuar p cari mkanan...dan kedai yg dituju nya ialah petronas...ya petronas bukan aku mkn minyak ron 97.....tapi kedai mesra tu ..mcm2 ada.besa la sebagai org bujang yg xberdisplin... kat umah xpenah masak waima air sekalipun jadi apa lagi sebotol mineral water diabil besama air sekuang cina untuk sejukan bdan.....selepas dibayar aku nk kuar le.............tiba2 nampak pau....


dipendekkn cite dah aku abil pau tu harga dia rm 1.10...aku nk bayar tpi diblnja oleh awek cashier tu sebab aku xde duit kecil....Ya Allah baiknya hati dia duk pk dlm ati...mgkin bg org xbyk mana duit dia blnja tu...xp bagi pekrja am...amoun dia tggi la tu....Ya Allah moga dipermudahkan urusan kami semua di dunia dan akhirat..