Monday, June 14, 2010

Kenangan Mengusik Jiwa II

Begini......0nce upon a time...kira2 10 tahun dahulu...ada seorang budak kampung dr kedah yg datang dari kluarga yg susah......keluarganya juga penah tidak menjamah nasi, hnya mnum air kosong jee begitu naif dtg ke KL/S Alam.....rumahnya seperti pondok kecil yg dindingnya reput dan lantainya berlubang,,bumbung plak ditirisi air bila mana ujn.....(mungkin akan ada yg bertanya? ada ke zaman milenium keluarga susah cm2.....hanya jauhri yang mengenal manikam?

Datangnya ke ibu kota hanya satu berpeluang belajar ketahap lebih tinggi bermodalkan kos pengajian yg rendah...walaupun kos nya rendah....ke2dua org tuanya terpaksa juga meminjam wang dari sedara mara untk bekal ke ibukota.....
Sewaktu di sem 1 hingga ke 4 kos sara diri tidak begitu menekankan kerana kos pengajian yg free dan elaun saku RM 45-180 telah diberikan....makan minun juga diberikan........tetapi......

Bermulanya sem 5 iaitu semua pelajar diminta mnyewa diluar..dipendekkan cite dgn kadar sewa rm 800 sebulan dia dan kwan2 nya penah tdak makan nasi selama semggu dan hnya berbekalkn air sejuk...kalu rezeki lebih dpt le roti kering....nk minta di KG...pun paham..kt kg entah ada entah xde duit.... xp selalunya memang xde....semiggu sekali call kg dgn menggunakan public...bila ditya oleh mak ayah mkn ke belum jwapanya hya satu dh mkn....dan sekali lagi dia mnipu ..mkn nasi ayam.....bkn niat mnipu.....xp hanya Allah yg tahu.......

Tapi kini mungkin dia dan kwan2nya telah berumur 28-30 tahun dan mungkin mereka menjadi tenaga pengajar di ILKA......dan bila mana ada student mereka dtg komplen ckp kt asrama makn xsedap lauk keras...air sirap tawar....rasa mcm nk bg peluru je...kalu komplen nasi hidangan basi...or kotor boleh dia nk take action xp kalu stkat komplen xsedap...p komplen kt pengajar len.....


*Semua org dpt berbicara tentang kesusahan.xp xsemua dpt merasai kesusahan...
*ILKA-Institut Latihan Kemahiran Awan......

Perpatah ada mengatakan......org mewah sibuk mencari kekayaan,orang kaya sibuk mencari wang,xp org miskin sibuk mencari makanan

6 comments:

@Lin said...

saya pon penah berhadapan dengan keadaan yg sama jgk masa study dulu, tapi berkat kesabaran dan usaha alhamdulillah berjaya jugak ...

lemontree said...

tahniah le utk hg......aku cm ni lee..aku tetap aku hahaha....pngalaman lalu bisa mnahan kelaparan heheheh

helena's said...

kenapa sedih nih..dengan lagu pulak..rasa sayu jek..

lemontree said...

huhuhuuh....xsedieh pun

miss nina said...

budak2 sekarang bertuah..cukup bertuah

kita yang pernah susah pun bertuah jugak :)
dari situ kita belajar

lemontree said...

betul heheh....2 bkn kisah i heheheh i ni senang aje memanjang..juahari je kenal manikam..hhuhuhu