Monday, March 22, 2010

Budi Bahasa

 Dalam dunia ni antara pekrjaan yg aku salute ialah cikgu sekolah...cikgu cikgi ni ggih mndidik ank2 bangsa ni..walaupun ada yg degil xp cikgu masih bersabar...walaupun dimaki hamun oleh waris student xp masih mampu tersenyum,walaupun keja byk masih manpu siapkan keja,walaupun ada juga cikgu yg ngomel2 xp still mngajar hebatnya seorang cikgu di sekolah

 Dan lagi satu perkerjaan ialah pekrja kebersihan...berapa banyak diantara kita sanggup angkut samaph yg dibuang oleh org len...berapa byk antara kita yg sggup buang,cuci sisa kumbahan org len...,keluarga sndiri pun ada yg jijik iniikan org len....hebatnya hati pak cik2  yg bekrja demi utuk keselesaan kita di rumah..pak cik kita ni masih mampu tersenyum bila dihina olh org yg xsedar di untung,,,oleh kerana itu la aku salute dgn keja depa ni dan aku ckup terasa ati dgn student2 yg hya tgur cikgu2 dn beri salam kepada cikgu2 tetapi tidak pada pak cik n mak cik cleaner.......hai kalu la student gua memang kena dhh (walaupun ayt tersebut mrujuk mcm gua cikgu,xp gua bukan cikgu,gua xlayak dan xmampu jd cikgu)..aku insan yg hina..

YANG KURIK ITU KENDI,YANG MERAH ITU SAGA,YANG CANTIK ITU BUDI YANG INDAH ITU BAHASA






16 comments:

alif said...

Kalau la sumer org main bola mcm kartun tu..ehehe.tak dpt bayangkan..
mungkin makcik dan nenek pun boleh join main bola dah..eekeke...



err..dah follow..follow me back


www.syoknyadownload.blogspot.com

RaMa2UnGU said...

alif: tu la psl..baru nak komen pasl kartun tu..sungguh la berbudi bahasa..hehehhe

neway incik welder..memang sekarang ni budi bahasa dah kurang dipraktikkan oleh anak2 muda ni..tak tau la apa punca nya..sedang dgn cikgu dah tak wujud budi bahasa tu.ni kn pulak ngan makcik/pakcik cleaner..

budi bahasa tak kira pangkat..

lemontree said...

rama n alif...2la pasal sdang welder yg ganaz pun tau berbudi bahasa inikan budak baru nk up......bola2 api

pakcik kordi said...

kakakhh!igt masa kecik2 dulu...hmm...

lemontree said...

pok cik kordi nama yg bgtu ku gemari

pakcik kordi said...

=)kekekehh!!!

Budak Pipi Tembam said...

tau xper...sy lagi kagum dengan cikgu pra skolah / tadika macam mak saya...dugaan dia lagi hebat..huhu..

lemonade said...

moga sy menjadi slh seorang cikgu hebat yg anda maksudkn itu. =p

lemontree said...

my twin insyaallah terbaik

Solehah said...

betul la tu..kadang2 aku terguris juga tgk org laya nmakcik cleaner kat ofice aku tu dengan teruk..sian dia..aku jek yang dok borak dengan dia..

lemontree said...

memang ada makhluk kt dunia xpenah apprciate org......apprcate pun pilih bulu....kes tu ada sorang cikgu tu tampar budak diaa

miss nina said...

takde beza pun manusia dalam dunia. bila dah tinggalkan dunia, harta yang menimbun bukannya boleh dibawa ke sana
~renung2kan

NADIRA SALIM said...

hormat la orang lain..
seperti mana kita mau dihormati..
hargai la perasaan orang sekeliling kita..
:)

shakirah_kiyo said...

Salam... Lemon pn ckgu...Mesti rmai yang tabik kt lemon jgak kan.... Aku bukan...

lemontree said...

shakirah..bukan cikgu pun ada peminat gak

lemonade said...

twin, mn satu yg betul?
yg kurik itu kendi or yg kurik itu kundi??